הפסקות בעבודה: מתי עובד זכאי להפסקה בתשלום ומה משך ההפסקה המותר?

כל אחד מאיתנו זקוק להפסקות במהלך יום העבודה, אם זה בשביל כוס קפה, התרועעות חברתית, שיחה עם בן/בת הזוג או ארוחת צהריים. הן שומרות על בריאותנו הפיזית והנפשית ומגבירות את הפרודוקטיביות שלנו.

הפסקות קצרות לאורך היום מאפשרות לנו לנוח, למלא מחדש את המשאבים ולחזור לעבודה מרוכזים ויעילים יותר. כמה דקות של התרחקות מהמסך יכולות לעזור לעיניים ולגוף להתאושש ולהפחית כאבי ראש ומתחים.

יחד עם זאת, לא כל ההפסקות שאנחנו לוקחים הן חלק מיום העבודה, וחשוב להבין מה הדין בעניין הזה.

החוק שמסדיר את זה הוא "חוק שעות עבודה ומנוחה", אך גם לפסיקת בתי הדין לעבודה יש חלק נכבד בקביעת ההלכות בענין.

הכלל המרכזי הוא, שכל עובד שמועסק מעל ל-6 שעות עבודה ביום, זכאי להפסקה של 45 דקות לפחות, שניתן לפצלה, אך מתוכה חייבת להינתן הפסקה של חצי שעה לפחות. בדרך כלל ההפסקה מיועדת לצורך ארוחת צהרים.

האם המעסיק מחוייב לשלם עבור הזמן הזה?

ובכן, זה תלוי בדרישת המעסיק לזמינות העובד. 

אם העובד נדרש להיות זמין למעסיק במהלך ההפסקה, כך שהוא עדיין עונה לטלפונים, עובד על המחשב, או אפילו מגיע כשקוראים לו- במקרה כזה, על המעסיק לשלם עבור ההפסקה, שכן היא חלק בלתי נפרד מיום העבודה.

לעומת זאת, אם העובד איננו זמין למעסיק, למשל כשהוא יוצא לאכול בחוץ או חופשי להסתובב כרצונו, ואין דרישה או ציפייה ממנו שיעבוד בזמן ההפסקה, אז אין כל חובה לשלם לו עבור הזמן הזה.

בפסיקת בית הדין הארצי לעבודה נקבע כי הפסקה שבה העובד איננו זמין לעבודה אינה חייבת להיות יציאה ממקום העבודה בהכרח, אלא שהדגש הוא על כך ש"בזמן ההפסקה על העובד להיות נתון לרשות עצמו, להיות משוחרר מחובתו כלפי מעסיקו, ובפרט על המעסיק להיות אדיש לנוכחותו או לאי נוכחותו של העובד במפעל".

בנוסף על כך, רשאי העובד לקחת הפסקות קצרות לצורך "החלפת כוח ואויר", כלומר להתרעננות, "ניקוי ראש" וכמובן לצורך התפנות בשירותים. 

כמו כן, רשאי העובד לקחת הפסקה לצורך תפילה בהתאם לדתו. המעסיק איננו חייב לשלם עבור הפסקות אלה, ואולם מומלץ להסדיר את הענין מראש בחוזה.

people-having-fun-their-break-time

בהתאם לפסיקת בית הדין לעבודה מינואר 2020, מומלץ לפרט את משך ההפסקות בחוזה העסקה או לכל הפחות, בהודעה אשר ניתנת לעובד עם תחילת העסקתו.

חשוב להבין, כי העובדה שהמעסיק משלם או לא משלם עבור ההפסקות יכולה להשליך לענין תשלום שעות נוספות. מובן, כי ככל שהעובד עובד יותר שעות, כך גוברת הסבירות שיהיה זכאי לתשלום נוסף עבור השעות האחרונות של היום. לכן חשוב מאוד שמסגרת העבודה תהיה מוגדרת, ויהיה תיאום ציפיות ברור בין העובד למעסיק.

יש לכם שאלות נוספות לענין ההפסקות? מוזמנים ליצור איתנו קשר.

עו"ד מירב שחם
דיני נזיקין ודיני עבודה

ליצירת קשר השאירו פרטים כאן:

תפריט נגישות