זכויות עבודה בתקופת קורונה

האם חל שינוי בזכויות העבודה בתקופת הקורונה?

נראה, שלעת עתה לפחות, הקורונה כאן כדי להישאר. ויש לה השפעה עצומה על המשק הישראלי והעולמי.

תחום התיירות, האירועים, המסעדנות, הבידור ודומיהם סופגים "מכה" קשה בשל נגיף הקורונה, כבר מחודש מרץ 2020'. גם מקומות עבודה אחרים נערכו בשל המשבר הכלכלי הגדול, צמצמו כוח האדם, קיצצו הוצאות כספיות, בנו מחיצות, הפקידו לקפסולות ועוד.

המשבר הזה ככל הנראה יחלוף בשלב מסויים, אבל בינתיים הוא כאן כדי להישאר.

עסקים רבים מתמודדים עם השאלה האם לפטר עובדים, האם להוציא עובדים לחופשה ללא תשלום (חל"ת), האם לאשר חופשות (ולחו"ל?..), ואיך להתמודד עם עובד שנאלץ לשהות בבידוד.

צריך להבין שמדובר במצב חדש, לא מוכר בעולם דיני העבודה של מדינת ישראל, ובכלל, ולכן גם לא לכל דבר יש תשובה חד משמעית או הלכה של בתי הדין.

אבל יש כמה דברים, שחשוב להבהיר למי שמוצא את עצמו בסיטואציה הזאת.

 

להלן מקבץ של שאלות ותשובות בנושא הקורונה על מנת לעשות קצת סדר בכאוס שנוצר:

1) שהיתי ליד חולה מאומת ועלי לשהות בבידוד. האם אני רשאי לעבוד מהבית?
בהתאם להחלטת המעסיק.
אם המעסיק מאשר זאת, אין שום מניעה. תקבל שכר עבודה רגיל (ולא ינוכו ימי מחלה) או בהתאם להסכמות עם המעסיק (אפשר למשל להסכים על עבודה של חצי יום).

2) אני שוהה בבידוד והמעסיק מתעקש שאעבוד מהבית. האם הוא יכול להכריח אותי?
אין לכך תשובה בחוק, אבל דעתי היא שהמעסיק יכול לבקש, אך לא להורות. כל עוד העובד אינו חולה, הוא רשאי להסכים לכך ולקבל שכר רגיל. אם העובד אינו מסכים לכך, בנימוק ענייני, המעסיק לא יכול להכריח אותו, אך רשאי לנכות לו ימי מחלה או ימי היעדרות ככל שאין לו ימי מחלה צבורים.

3)  אני רוצה לצאת לחופשה במדינה אשר אין עליה הגבלת נסיעה. האם המעסיק רשאי לאסור עלי?
המעסיק לא יכול להחליט עבורך האם ולאן לטוס, וכמובן שתהיה כפוף להנחיות של משרד הבריאות כאשר תחזור.
אבל חשוב לדעת שהמעסיק בהחלט רשאי שלא לאשר לך חופשה כלל. במקרה כזה, אם תיעדר מהעבודה ללא אישור, יהיה רשאי המעסיק לקזז את ימי ההיעדרות משכרך וכן לזמן אותך לשימוע לפני פיטורים.

4) האם המעסיק רשאי לפטר עובדים נוכח המצב?
כן, למעט פיטורים בשל הימצאותו של עובד בבידוד, ולמעט עובד/ת המוגנים לפי חוק (כגון חוק עבודת נשים). הפיטורים יעשו בכפוף לביצוע שימוע כדין ולאחר שהמעסיק שקל את כל האפשרויות היטב.

5) האם ניתן להוציא את העובדים לחופשה ללא תשלום (חל"ת)
החוק איננו מסדיר הוצאה לחל"ת של עובד (למעט לאחר לידה), אך בהתאם לפסיקה, מעסיק רשאי להוציא עובד לחל"ת רק כאשר הוא מקבל את הסכמתו של העובד לכך.
במצב שנוצר כיום, נשאלת השאלה האם רשאי המעסיק לעשות זאת ללא הסכמת העובד?
לרוב חל"ת כפויה, כלומר כזו שהמעסיק מחליט עליה באופן חד צדדי, היא אסורה, אם היא לא מעוגנת בהסכם העבודה בין הצדדים או בהסכם קיבוצי. זאת, משום שבד"כ היא נגועה בחוסר תום לב, או כסנקציה על התנהלות העובד.
יחד עם זאת, נראה שהמצב הנוכחי שונה מאוד מכל מה שהכרנו עד היום, ואין ספק שהצמצומים המאסיביים שהמשק חווה נעשים בשל כורח המציאות, ובכאב גדול לכל הצדדים.
בתי הדין עדין לא נדרשו לסוגיה הזאת, ויתכן מאוד שהוצאה כפויה לחל"ת במצב הדברים הנוכחי, וכאשר העובד ניזוק מכך פחות מאשר במצב של פיטורים, דווקא תתקבל בהבנה מסויימת.
בכל מקרה, על המעסיק לבצע שימוע לפני הוצאת העובד לחל"ת, ולהסביר לו את הנימוקים העומדים מאחורי זה. כמו כן, רצוי לשקול לאפשר לעובד לבחור בין הוצאה לחל"ת לבין פיטורים.

6)  האם עובד שהוצא לחל"ת כפויה זכאי לפיצויי פיטורים?
חופשה כפויה ללא תשלום נחשבת, בכל מקרה, הרעה מוחשית בתנאים. לכן, עובד שנכפתה עליו חל"ת, יכול בהחלט לבחור לראות בכך הרעת תנאים המזכה אותו בהתפטרות בדין מפוטר.
העובד יהיה רשאי להודיע על כך למעסיק, ולהיות זכאי לפיצויי פיטורים, אם עבד שנה ומעלה (וכמובן לדמי אבטלה).

7)  ומה לגבי נשים בהריון, לאחר לידה ובטיפולי פוריות?
החוק מאוד ברור לגבי פגיעה במשרה של נשים בהריון עם וותק של מעל 6 חודשים עבודה, נשים לאחר לידה, ונשים וגברים בטיפולי פוריות (מי שנמצא/ת בטיפולים או מי שסיימ/ה אותם ועומד/ת בתנאי החוק).
במצב דברים זה, נראה שאין מנוס מקבלת היתר מהממונה על עבודת נשים לפגיעה במשרה (חל"ת או פיטורים). מעסיק שיפגע במשרתה של עובדת בהריון, בחופשת לידה או עובד/ת בטיפולי פוריות, ללא קבלת היתר, יהיה חשוף לתביעה ותשלום פיצוי כספי.

8) האם מי שהוצא לחל"ת זכאי לדמי אבטלה?
כן. המוסד לביטוח לאומי פרסם הנחיות בענין זה, וכל מי שנמצא בחל"ת של 30 יום ומעלה, בשל נגיף הקורונה זכאי לדמי אבטלה מיידיים ללא המתנה, בתנאי שנרשם בלשכת התעסוקה, עד ליום 30.6.2021.

 

לסיכום, למרות שאנחנו נמצאים בתקופה של חוסר וודאות, עדין החוק והפסיקה חלים על מערכת היחסים שבין עובד למעסיק.

אם אתם מרגישים שאתם לא בטוחים כיצד לפעול, מוזמנים לפנות אלי לקבלת ייעוץ מקצועי.
בברכת בריאות ופרנסה טובה

עו"ד מירב שחם
דיני נזיקין ו
דיני עבודה  

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

ליצירת קשר השאירו פרטים כאן: